Recension

Shrek – nu och för alltidSexism och pruttar i 3D

I nya filmen ”Shrek – nu och för alltid” har Shrek tröttnat på familjelivet, får en ålderskris och försöker finna sitt ungdomsjag.
I nya filmen ”Shrek – nu och för alltid” har Shrek tröttnat på familjelivet, får en ålderskris och försöker finna sitt ungdomsjag. Foto: DREAMWORKS
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är en oomtvistad sanning att för att kunna behålla sin värdighet så gäller det att veta när man ska lägga av. Veta när lederna är för stela för bergsbestigning, så att man slipper bli hämtad med ambulanshelikopter. Veta när man ska lägga sig i poker för att inte riskera villan och barnens sparpengar. Veta när man ska byta spår, göra nytt, börja om.

För männen bakom Shrek borde denna insikt ha kommit någon gång i mitten av 2000-talet. 2001 kom den första filmen om det gröna träsktrollet, en postmodernistisk lek med hela sagobegreppet som blev en stor biosuccé. Den fick kritik för att många av skämten och referenserna gick rakt över barnens huvuden, men innehöll tillräckligt mycket sagocharm för att fundera utmärkt som familjeäventyr. Det var en kul film som låg helt rätt i tiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons