Vår rädsla för sockerchock synd på söta droppar

Något sött på maten? Intresset liksom försäljningen av dessertviner dalar. Synd, tycker Mikael Mölstad som gärna unnar sig några söta droppar till efterrätten.

Publicerad
Annons

Chansen att du ska dricka mer sött dessertvin i år är mycket liten. Konsumtionen av starkvin och söta vitviner går stadigt nedåt. En tråkig utveckling, men samtidigt förståelig.

Söta viner ligger helt enkelt inte i tiden. Kanske beror det på att vi har fullt upp med sockerchocker ändå. Men trots allt är de rysligt goda till desserter och tårtor. Så risken att de försvinner finns knappast.

Bakgrunden till den dalande konsumtionen är historisk. Trenden har faktiskt varit nedåtgående i 100 år. Annat var det på 1700-talet då hela världens vinhandel dominerades av söta viner. Vanliga torra viner dracks egentligen bara lokalt. Ända fram till 1900-talet klarade de inte långa transporter utan att oxidera. Viner med kork och flaska klarade sig bättre – men flaskor var dyrt.

Sötma är alltså utmärkt för att ett vin ska tåla långa transporter. Finns både extra sötma, syra och alkohol håller vinet ännu längre. På 1700-talet designade man till och med sådana vintyper. Både portvin, marsala och madeira är resultatet av detta – söta starkviner där man stoppat jäsningen med druvsprit medan vinet fortfarande var sött. Det ger ett alkoholförstärkt vin med hög sötma.

Annons
Annons

När det gäller naturligt söta viner är ingenting tillsatt. Sötman kommer av att man låter druvklasarna hänga kvar på vinstockarna så länge man vågar. Druvorna torkar, sötman koncentreras och smaken blir intensiv innanför skalet. I Sauternes har de extra tur genom en ädelröta som drabbar druvorna på hösten och snabbar på processen. De mögliga, ihoptorkade druvorna är inte vackra men innehållet är gudomligt, anser dyrkarna. Från varje vinstock kommer endast 15–20 centiliter koncentrerad nektar. I jämförelse med vanligt starkvin är dessa viner superlyxiga. Lyxigast av de lyxiga är Château dYquem och ägs förstås av lyxkoncernen LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy.

I Tyskland görs söta viner på liknande sätt – men där förekommer också Eiswein, alltså isvin. Då väntar odlaren med skörden till en iskall natt. Druvorna plockas under morgontimmarna och pressas omedelbart i fruset tillstånd medan vattnet fortfarande är iskristaller. En smart metod som även förekommer i Sverige med bland annat äpplen. Resultatet blir en intensiv sötma med en fantastisk arom.

De tre mest berömda naturligt söta vinerna är Tokaj från Ungern, Constantia från Sydafrika och Sauternes från Bordeuax. Under 17- och 1800-talet blev dessa tre alla kungars och presidenters favoritviner. Undrar om det finns någon kung eller president som ställer upp på det i dag?

Nedgången för starkvin är jobbig för producenterna. De jagar ständigt nya marknader – men inget blir som förr. Konkurrensen är stenhård. Alternativet är att göra vanligt torrt vin av druvorna. Det är inte så tilltalande då hela deras image och prisnivå bygger på starkvin. Okända torra viner har inte samma status på marknaden.

Annons
Annons

De naturligt söta vinerna har inte samma problem. I dessa vingårdar kan man omväxlande göra torrt och sött beroende på efterfrågan. I det ungerska tokajområdet görs till exempel fantastiska torra viner av sötvinsdruvan furmint. Även i Sauternes gör man mer och mer torrt vin av druvorna när efterfrågan dalar. Men det ger inte samma klirr i kassan. I synnerhet som dessa torra Sauternesviner bara får kallas Bordeaux Blanc. Just nu pågår en strid i området där producenterna i området åtminstone vill att vinerna ska klassas som AOC Graves.

Själv ska jag faktiskt unna mig lite mer dessertvin i år. Med eller utan sockerchock.

Château la Reyne Prestige 2010

101 kr, Sud-Ouest, Frankrike, 2266, rött stramt & nyanserat.

Mörkt kompakt Cahorsvin på malbecdruvan med djup frukt, sötsyrliga toner och stor eftersmak. Smakar bäst till viltstek.

Loimer Terrassen Pinot Noir 2011

141 kr, Kamptal, Österrike, 2875, rött kryddigt & mustigt.

Härlig arom med viol, choklad och rika bärtoner läcker kryddig smak med ektonad lång avslutning. Perfekt till lammgryta.

Annons
Annons

Villa Marina Rosso Conero 2010

81 kr, Marche, Italien, 2143, rött kryddigt & mustigt.

Rikt mörkfruktigt med tobak och mjukt stalliga toner kryddbitter frukt och bra eftersmak. Passar bra till en gulasch på nötkött.

Cline Cashmere 2012

101 kr, Kalifornien, USA, 6580, rött fruktigt & smakrikt.

Kaliforniskt med sydfransk touch på druvorna mourvèdre, syrah och grenache. Doft av svart te och mörka bär med bitterkryddig smak.

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2010

102 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 22095, rött fruktigt & smakrikt.

Mycket rik mörkfruktig doft med kaffe-chokladtoner rik sötkryddig smak och lång eftersmak. Njut till en rostbiff med potatisgratäng.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons