ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Jag vill bredda synen på sex”

SEX FÖR TJEJER Hur gör man när man onanerar? Hur kan man njuta av sex om man är omskuren? Och är sex verkligen som på film? Sandra Dahlén, sexualupplysare sedan 15 år tillbaka, har uppdaterat sin bok ”Sex med mera” – riktad till unga tjejer.

Emma Bengtson
Publicerad
Annons

När boken ”Sex med mera” (Rabén & Sjögren) gavs ut 2002 var det den första sexualupplysningsboken för tjejer, som dessutom hade ett genus- och normkritiskt perspektiv. Tolv år har gått och mycket har hänt sedan dess. Nya ord har tillkommit, som hen och slidkrans, nätet har integrerats i de flesta ungas vardagsliv och ny forskning har presenterats. En uppdaterad version av boken har efterfrågats.Sandra Dahlén har jobbat i 15 år med frågor som rör genus, diskriminering, normer och sexualupplysning. Hon menar att ”personer med penis” naturligtvis har behållning av boken, men att hon främst vänder sig till tonårstjejer.

– Utifrån vilket kön vi har behandlas vi olika. Som tjej förväntas du till exempel bry dig mer om ditt utseende och att inte ha någon egen inre sexualitet. Förväntningar påverkar en och därför kan det vara bra med riktad litteratur där tjejer kan få råd, säger Sandra Dahlén.

Laddar…