Affisch förbjuds i Schweiz

En islamfientlig affisch med minareter i form av missiler splittrar Schweiz inför en känslig folkomröstning om minaretförbud. Flera städer har förbjudit bilden.

Publicerad
Annons

Affischen är onekligen magstark: den visar en muslimsk kvinna i burka framför den schweiziska flaggan full med minareter som liknar missiler. Bakom kampanjaffischen står det högerextrema schweiziska folkpartiet som driver förslaget att förbjuda minareter i landet. Folkomröstningen den 29 november blir världsunik, och det finns en krypande oro för utgången. Regeringen, parlamentet och religiösa grupper i Schweiz fördömer förslaget.

Men ett akut problem är hur den provocerande kampanjaffischen ska hanteras. Schweiz har splittrats med städerna Lausanne, Montreux och Basel som förbjudit affischen medan Genève, Zürich och Luzern tillåter den. Förbudsivrarna menar att affischen ger en ”rasistisk, respektlös och farlig bild” av islam. Landets kommission mot rasism sade tidigare i veckan att affischen ”underblåser fördomar och ger intrycket att Schweiz muslimska minoritet utgör ett förfärligt hot”, och vill förbjuda den.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons