Omstart

Simhopp, balett eller konståkning. Allt fler återvänder till sin ungdoms sport och prövar igen. När psykologen Sara Burlin Pellbäck kommer till veteranfriidrottsträningen på Bosön på Lidingö är det 20 år sedan hon stod i startblocken på sprintbanan.

Publicerad
Annons
Sprintgruppen i friidrottsföreningen Studenterna tränar på Bosön, Lidingö. Sara Burlin Pellbäck återvänder till idrotten som hon utövade på elitnivå som ung. Till vänster: Jens Eklundh. Foto: KARIN GRIP

Ute är det mörkt och regnigt. Men så fort vi kliver in på den väldiga inomhuslöparbanan på Bosön på Lidingö denna grå tisdagkväll i november, blir vi uppiggade av det intensiva ljuset från taklamporna. Det är ett tips från en läsare som lett oss hit.

På anläggningens blå sprintbana har det samlats ett femtontal kvinnor och män i spridda åldrar. De stretchar och pratar med varandra i vänskaplig ton. Här tränar de ihop tre gånger i veckan, det vill säga de springer alltifrån 60 till 400 meter. Dessutom brukar de resa runt tillsammans och tävla i olika veteranmästerskap.

Den sista personen att ansluta är en blond tjej i korallfärgat träningslinne. Glad och förväntansfull hälsar hon på var och en i gruppen. Hon heter Sara Burlin Pellbäck, är 41 år och är här för att träna friidrott för första gången på 20 år. Hon var ett friidrottslöfte i sin ungdom och har bland annat varit svensk mästare i 100 meter häck.

Annons
Annons

– Det var just här på Bosön som jag avslutade min karriär som 21-åring. Jag hade flyttat hit från Luleå för att satsa på friidrotten. Men det var svårt att förena heltidsjobb med elitsatsning. Dessutom var det var så mycket annat som lockade i Stockholm, att jag snart tappade intresset för träningen.

Istället började Sara läsa till psykolog och blev så småningom trebarnsmor. Medan hon studerade försökte hon hålla igång och gå på gympa. Under småbarnsåren räckte tiden dock inte riktigt till.

– Det blev svårare att prioritera sig själv, det var som om jag stängde av behovet av träning.

Men så i våras fick Sara göra ett hälsotest genom sitt jobb. Den personliga tränaren (pt:n) som utförde testet såg hennes potential och sade att ”Dig kan jag nog träna upp”. Sara tyckte att det lät hoppingivande och beslöt sig för att börja träna hos honom. Det dröjde inte många veckor förrän hon såg resultat.

– Jag kände mig piggare och starkare. Jag fick tillbaka känslan av att kroppen är till för att användas och jag insåg hur mycket bättre jag mår när jag tränar. Det var omvälvande.

Pt-besöken en gång i veckan gav mersmak. Sara började springa igen, äta bättre och sova mer. Dessutom satte hon igång att reflektera över att friidrotten, som varit en stor del av hennes liv, varit bortglömd så många år. Genom den personliga träningen fick hon åter kontakt med frivändningar, marklyft och bänkpress - välkända övningar från hennes ungdoms träningspass.

Snart väcktes även tävlingsintresset. Och när Sara hörde talas om att klubben Studenternas på Bosön tränar och tävlar i bland annat sprint, blev hon lockad att åka hit och provträna.

Annons
Annons

– Samling allihop vid höjdhoppsmattan, ropar gruppens tränare.

– Vad coolt, vi brukade samlas på just den mattan för tjugo år sedan också, säger Sara.

Hon ställer sig på led bakom de andra, en efter en utför de grodhopp fram till mattan.

Gruppen förflyttar sig sedan mot sprintbanan, där tränaren visar hur de ska springa med sträckta ryggar och höga knän. När de värmt upp ordentligt är det dags att ta i på allvar. Medlemmarna springer i grupper om två, tre och tävlar dels mot varandra, dels mot sig själva. Ett tidtagarur på väggen visar hur snabba de är.

En tjej i 30-årsåldern kommer fram till Sara och börjar småprata.

– Kom, häng med, säger hon och tar Sara i armen.

De vandrar bort till startblocket och springer 60 meter ned mot mållinjen i rasande fart.

– Det är roligt att vara tillbaka här på Bosön, jag känner mig hemma i den här miljön. Att träna är ett otvunget sätt att umgås på, säger Sara med andan i halsen och tillägger att hennes jobb som psykolog ju mycket går ut på att prata, och att det därför kan vara skönt att fokusera på något annat ibland.

– Det skulle vara roligt att börja tävla på riktigt Jag ska träna upp mig så att jag kan ge tjejerna här i gruppen en match, säger hon och skyndar vidare mot startblocket.

Namn: Sara Burlin Pellbäck

Ålder: 41 år.

Bor: I radhusområdet Riksrådsvägen, söder om Stockholm.

Familj: Man och tre barn i åldrarna 10, 8 och 3.

Arbetar som: Psykolog och chef på psykologföretaget PBM.

Friidrottsmerit: Svensk mästare i häcklöpning som 16-åring.

Idrottsklubbar med verksamhet för återvändare:

Friidrott

FK Studenterna,
www.studenterna.nu

Huddinge AIS Friidrott,
www.huddinge-friidrott.org

IFK Lidingö Friidrott,
www.lidingofri.se

Simning och crawl

Spårvägen sim,
www.sparvagensim.se

Stockholmspolisens IF,
www.polisensim.com

SK Neptun,
http://skneptun.kanslietonline.se

Konståkning

Älta IF,
www.altaif.se

Solna konståkning,
www.solnak.se

Stockholms allmänna skridskoklubb,
www.sask-konstakning.se

Simhopp

SK Neptun,
http://skneptun.kanslietonline.se

Stockholmspolisens IF,
www.polisensim.com

Tennis

SALK,
www.salk.se

Kungliga tennisklubben,
www.kltk.se

Vattenpolo

Stockholmspolisens IF, efter förfrågan,
www.polisensim.com

Klassisk balett

Balettakademien,
www.balettakademien.se

Danscenter,
www.danscenter.se

Minna Tunberger

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons