ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Förslaget går inte att rädda

Stadens planförslag för Slussen skapar en rad praktiska problem för stockholmarna och innebär en gestaltning som tar bort platsens magi. Förslaget måste avvisas och vi behöver en oberoende och trovärdig utredning, skriver arkitekturhistorikern Eva Eriksson.

Eva Eriksson
Uppdaterad
Publicerad

Den förestående ombyggnaden av Slussen har diskuterats i 20 år. Men det förslag som i morgon läggs på stadsbyggnadsnämndens bord är inte det bästa av alla som varit aktuella under dessa år. Det är ett av de mest problematiska och dess historia är kort. Ursprunget är brittiska arkitektkontoret Foster + Partners projekt, som politikerna 2009 valde ut bland fem förslag av olika arkitektkontor, alla med samma trafiklösning. Den hade redan tidigare låsts fast i ett politiskt beslut, vilket gjorde att hela den komplicerade stadsbyggnadsfrågan hackades sönder i två delbeslut, båda lika olyckliga. Dessutom hade 35000 kvadratmeter av den framtida Slussen redan lovats bort till ett fastighetsbolag som fått markanvisning för att bygga en galleria.

Utmärkande för det brittiska förslaget var en mur av nya hus framför utsikten från Södermalmstorg. Den höga exploateringen var också det uppenbara skälet till att politikerna valde just detta förslag. Men nu växte kritiken närmast till en folkstorm.

Laddar…