Kongos soldater slaktar flodhästar för att få mat

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

GENÈVE Världens en gång största stam av flodhästar hotas av utrotning. Ett skäl är hungriga och utblottade soldater i en seglivad konflikt. Det konstaterar Världsnaturfonden i en färsk studie.
I Virungaparken i Kongo-Kinshasa fanns för 30 år sedan 29 000 flodhästar. I dag är bara 900 kvar i området som gränsar till Rwanda och Uganda, enligt WWF som har samarbetat med EU och miljöinstitutet ICCN i Kongo-Kinshasa.
Virungaparken är ett 8 000 kvadratkilometer stort naturreservat i nordöstra delen av Kongo. Bakom decimeringen av vattendjuren ligger den utdragna konflikten i regionen, enligt WWF. Kongolesiska armén och lokala milisgrupper skickar soldater till området - oftast utan mat och lön. ”Som gjort för en katastrof”, enligt WWF:s regionala programchef Marc Languy.
Sedan två år råder visserligen officiell vapenvila i Kongo-Kinshasa efter fem års inbördeskrig. Men osäkerheten är fortfarande stor och dödande, plundring och våldtäkter tillhör vardagen i östra delen av landet.

Många soldater dödar
flodhästarna för att få mat, eller tjuvjagar djuren för att sälja köttet och betarna, enligt WWF. Det är ingen riskfri uppgift: en flodhäst kan väga upptill tre ton och är kapabel att bita itu en människa med sina kolossala tänder. En flodhäst kan dock inbringa omkring 400 kronor, en betydande summa i denna del av världen. Och djurens tänder smugglas snabbt in i den illegala elfenbenshandeln.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons