ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Louise Andrén Meiton:”Om vi har bobubbla – vem tar de obekväma besluten?”

Louise Andrén Meiton

De möttes i Skandiasalen, med sina pelare och stora fönster. Till utseendet långt ifrån en boxningsring. Men det var ändå här den senaste ronden om makrotillsynen gick av stapeln. Finansinspektionen gick ut hårt och öppnade för amorteringskrav på bolån.

Louise Andrén Meiton
Publicerad
Annons

Kampen har förts vitt och brett, i debattartiklar, i intervjuer i media, på föreläsningar. Nu när regeringen har satt ner foten och gett ansvaret för makrotillsyn till Finansinspektionen var det alltså dags för argumentation inför öppen ridå. Scenen: Skandiasalen. Publiken: Riksdagens finansutskott och många av landets ekonomijournalister.

Denna gång kom Finansinspektionens Martin Andersson väl förberedd. Han visste att Riksbankschefen Stefan Ingves skulle vädja om åtgärder. Då drog Martin Andersson fram sitt äss ur rockärmen: amorteringskrav på bolån. Han sa inte att, eller när, ett krav skulle kunna komma. Bara att inspektionen jobbar med frågan och är beredd att agera. Signalen var tydlig, både till landets hushåll men också till Brunkebergstorg. Vi är inte långsamma och obeslutsamma, vi kommer att agera.

Laddar…