Kultursvepet 18 augusti: Filmbolagens nya sätt att stoppa nätpirater

Stopp för pirater. Amerikansk Al Jazeera. Ny 50 nyanser. Hip-hop och Michelle Obama. Dokumentation av stammar på utdöende. Kassetten fyller 50. Georges Simenon på vita duken. Norsk oljefilm. Finlandssvensk språkstolthet.

Karin Henriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Du kollar på en film. Du vet att det är en piratkopia men bryr dig inte. Plötsligt försvinner bilden och du ombeds att betala.

Så kan det bli i fortsättningen. Amerikanska tv- och filmbolag, uppbackade av sin mäktiga lobby i Washington, bedriver en hård kamp mot piratkopiering. Påhittiga entreprenörer lanserar nu nya idéer för att stoppa det hela: buller i ljudslingan, kameror bakom bioduken för att kartlägga personer som spelar in filmer, ett sätt för blu-ray-spelare att upptäcka om det är en illegal kopia som visas – och då stannar visningen med ett erbjudande att köpa filmen eller betala för att se fortsättningen. Detta
enligt en genomgång i Wall Street Journal. Ett dussintal människor har ertappats med mobilen i näven på filmpremiärer och -festivaler, uppger chefen för ett av företagen, Pirate Eye.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons