”Staten bör ta över livsmedelskontrollen”
Ansvaret för livsmedelskontrollerna ligger i dag på kommunerna men också på länsstyrelserna och staten. Inga jämförbara länder har så komplicerade system, skriver Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter, och Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagen.
Den svenska konsumentrörelsen och den svenska livsmedelsindustrin har ibland olika åsikter, men i vissa frågor är vi helt överens. En sådan är vikten av högkvalitativ och likvärdig kontroll av livsmedel. Maten som vi äter på restaurang, i skolan, i sjukvården eller har köpt i en butik måste vara säker. Dessutom ska krav på korrekt information och redlighet uppfyllas. Företagen som tillverkar och säljer mat har det primära ansvaret för att detta görs korrekt, men utöver det behövs också en välfungerande offentlig livsmedelskontroll. Det behövs både för att komma tillrätta med brister och framför allt för att komma åt oseriösa aktörer, som vi bland annat sett under det senaste årets köttskandaler.