Politisk kris efter EU-ja i Lettland

Arne Bengtsson, TT
Publicerad
Annons

Riga Lettlands premiärminister Einars Repse vägrar att avgå och kallar sina koalitionspartners ”förrädare”. - Jag fortsätter till dess att en eventuell ny regering är utsedd. Då måste parlamentet först avsätta oss, sa Repse till TT, bara dagar efter att letterna sagt ja till ett EU-medlemskap.
Repses liberala parti Nya tider höll i går kväll styrelsemöte och förklarade att stödet för partiledaren är oförändrat.
Tre av regeringens fyra partier uttalade tidigare misstroende mot Repse och sade att det var omöjligt att fortsätta att arbeta under honom. De anklagade Repse för maktfullkomlighet och för politisk utpressning
Repse kallade deras agerande för en ”förrädisk handling” och sa att han anser att konflikten egentligen handlar om att hans parti försöker bekämpa korruptionen medan andra vill hindra detta.

– Vi vägrar att kompromissa på det vi har lovat folket, kamp mot korruption och för rättsstaten.
I förra veckan röstade parlamentet ned Repses kandidat till ny chef för landets viktiga
antikorruptionsmyndighet, Knab. Repse har anklagat det oppositionella Folkpartiet för att ha ”köpt” röster från regeringspartierna vid den omröstningen.
Folkpartiet Aigars Kalvitis sade i går att en ny regering måste bildas och att en sådan inte kan bli stabil utan Folkpartiet.
I går utfärdade Repse ett dekret, där hans kandidat Juta Strike utsågs till fungerande chef för Knab.
Lettland är känt för kroniska regeringskriser. Men kommentarerna i Riga tydde på att den här gången hade politikerna gått för långt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons