Grekisk skymning

HISTORISKT MISSTAG Dagens Grekland har ett ovanligt gynnsamt klimat för fascism. Att man inte förstår detta i Tyskland är obegripligt. Men också övriga Europa har i den grekiska krisen visat en oförmåga att lära av historien, skriver författaren Marcus Priftis.

Marcus Priftis
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Idag, den 28 oktober, firar Grekland ”Nej-dagen” – en allmän helgdag som betraktas som en andra nationaldag. Dagen firas till minne av den grekiske premiärministern Metaxas berömda svar på Mussolinis ultimatum 1940 – att Grekland skulle låta axelmakterna utnyttja grekiskt territorium eller annars bli angripna. ”Nej-dagen” har blivit en symbol för Greklands suveränitet och motstånd under andra världskriget, och har framhållits med stolthet: vi sa nej till fascismen!

I år är det nog många som drar paralleller till det stålbad som trojkan EU, ECB och IMF tvingat på Grekland för att landet ska få nödlån och undvika statsbankrutt. Många greker betraktar åtstramningspaketet som en ekonomisk ockupation, ledd av Tyskland och underlättad av en grekisk regering vars lojalitet inte ligger hos folket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons