”Skatteupplägget skulle gynna landstinget”

Stockholms läns landsting har förnekat all kunskap om att Nya Karolinska finansieras med hjälp av skatteplanering. Men SvD kan i dag avslöja att motparten när avtalet tecknades var två brevlådeföretag i Luxemburg. Enligt en ledande företrädare för det bolag som bygger sjukhuset med Skanska, var skatteupplägget inte olagligt och tillkom för att gynna landstinget.

Publicerad
SvD har tagit del av hela det avtal som Stockholms läns landsting gjorde med Skanska och Innisfree år 2010. Avtalet har under lång tid omgivits av hög sekretess, även för de folkvalda landstingspolitikerna.
Avtalet beskriver detaljerat hur projektbolaget Swedish hospital partners, SHP, ska bygga och sedan sköta driften av Nya Karolinska fram till 2040. En affär totalt värderad till 52 miljarder kronor. Det är till SHP som landstinget varje år fram till 2040 betalar ett vederlag på från början 1,6 miljarder.

SvD har tagit del av hela det avtal som Stockholms läns landsting gjorde med Skanska och Innisfree år 2010. Avtalet har under lång tid omgivits av hög sekretess, även för de folkvalda landstingspolitikerna. Avtalet beskriver detaljerat hur projektbolaget Swedish hospital partners, SHP, ska bygga och sedan sköta driften av Nya Karolinska fram till 2040. En affär totalt värderad till 52 miljarder kronor. Det är till SHP som landstinget varje år fram till 2040 betalar ett vederlag på från början 1,6 miljarder.

Annons

I november briserade den så kallade Lux Leaks-skandalen i Luxemburg. En tidigare anställd på konsultföretaget PricewaterhouseCoopers, PWC, hade kopierat och läckt 28 000 sidor dokument som rörde 340 olika bolag runt om i världen. Med all önskvärd tydlighet framgick hur konsultbolaget metodiskt tillhandahållit standardpaket för hundratals företag som ville minimera skatten.

Sveriges Radios Ekoredaktion uppmärksammade läckan och ”Uppdrag granskning” i Sveriges Television kunde berätta att det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree, som bygger storsjukhuset Nya Karolinska tillsammans med Skanska, var ett av de bolag som fanns med i databasen och som fått hjälp med avancerad skatteplanering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons