Kommentar

Erik Bergin:Därför får skatteflykten för 2 000 miljarder dollar fortsätta

Erik Bergin

Politikerna i Washington har varit överens i åratal om att skatteflykten bland amerikanska storbolag måste stoppas. När nu den största affären hittills i den kategorin genomförs – Pfizers köp av Allergan i en megafusion värd 150 miljarder dollar – är debatten tillbaka. Men ingen lag lär ändras nu heller.

Publicerad
Richard Drew/AP
Foto: Richard Drew/AP
Annons

NEW YORK. I torsdags släppte USA:s finansdepartement nya regler för att minska attraktionen hos amerikanska storföretag för så kallade ”tax inversion”-affärer. Vid sådana affärer flyttar det uppköpande företaget sin skattehemvist utomlands – en rent juridisk manöver – för att slippa undan USA:s höga bolagsskatt på 35 procent.

Och på måndagen, fyra dagar efter regelskärpningen, genomfördes den största skattesmitaraffären hittills. Pfizer, som tillverkar Viagra, slår sig samman med Allergan, som tillverkar Botox, i en högpotent och väldesignad megafusion värd 150 miljarder dollar som skapar världens största läkemedelsjätte med 63,5 miljarder dollar i försäljning. Bolagsjuristerna räckte utan blygsel ett långt finger till de amerikanska myndigheterna sedan de enkelt navigerat runt både nya och gamla regleringar till hinder för ”inversion”-affärer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons