Bengt Eriksson om Javlinskij (2): Det fanns en chans att ändra systemet

Oppositionen lever; här glada demonstranter vid ett möte i Novosibirsk den 7 juni inför kommande regionalval.
Oppositionen lever; här glada demonstranter vid ett möte i Novosibirsk den 7 juni inför kommande regionalval. Foto: Alexander Lukin / TT NYHETSBYRÅN

Grigorij Alexejevitj Javlinskij var medförfattare till det program som på 500 dagar skulle förvandla den sovjetiska planekonomin till en marknadsekonomi. Som grundare av det liberala partiet Jabloko ställde han upp som kandidat i det ryska presidentvalet såväl 1996 som 2000, och vägrades registrering inför valet 2012. I en nyutkommen bok, Perifert auktoritärt system. Hur Ryssland hamnat där det hamnat, vidareutvecklar Javlinskij sin analys av Putins Ryssland. Detta är översättaren Bengt Erikssons andra artikel om boken för Säkerhetsrådet.

Publicerad
Annons

Det fanns enligt Javlinskij en kort period i slutet av 80- och början av 90-talet då hatet hos den ryska allmänheten mot det sovjetiska systemet öppnade en möjlighet för en radikal förändring av stämningarna i samhället. Han kritiserar väst för att man i stället för att aktivt försöka inkludera det forna Sovjetunionen i den befintliga världsordningen på villkor som den ryska politiska klassen och den ryska allmänheten kunde ha uppfattat som värdiga, som tidigare motståndare nu stötte bort Ryssland. Besvikelsen över den misslyckade ekonomiska omställningen och demokratiseringen kom att kompletteras med besvikelse över västs inställning till Ryssland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons