Svenskar köper mindre sprit på utlandsresan

Svenskarna konsumerar allt mindre mängder alkohol. Sedan toppåret 2004 har den totala alkoholkonsumtionen sjunkit med tio procent och det är framför allt införseln vid utlandsresor som minskat. Ett undantag är gruppen medelålders kvinnor som ökade sitt drickande under förra året.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

På Systembolaget ökade försäljningen med nära tre procent under förra året. Men det påverkar inte den totala alkoholkonsumtionen särskilt mycket eftersom Systembolaget bara har en marknadsandel på drygt 50 procent. I stället drog svenskarna ner på sina inköp under fjolåret – främst genom att ta in mindre mängder sprit, vin och öl vid utlandsresor samt att smugglingen och drickandet på restaurangerna också minskade.

– Resandeinförseln gick ner med omkring nio procent. Visserligen ökade den från Tyskland, men gränshandeln med Danmark och övriga EU-länder sjönk rejält. De höga bensinpriserna och den svagare kronan förklarar säkert en del, men också att det är så krångligt att ta med sig flaskor på flyget, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt på Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet som sammanställer den svenska alkoholstatistiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons