”En av de blodigaste dagarna i Ukraina”

Ukraina är ett delat land. En majoritet av den rysktalande befolkningen bor i de södra och östra delarna av landet. Striderna i landet har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN. Under toppmötet i Minsk som ägde rum i början av februari kom Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas Petro Porosjenko, Frankrikes François Hollande och Tysklands Angela Merkel överens om en ny vapenvila i Ukraina.
SvD:s grafiker har sammanfattat utvecklingen i bilder. Bläddra vidare i svepet för att få en överblick över oroligheterna och striderna i Ukraina.

Publicerad
Annons

Ett delat land.
I Ukraina bor en majoritet av den rysktalande befolkningen i de södra och östra delarna av landet. Något som sågs tydligt i valet 2010 då de västra regionerna vanns av Tymosjenko som förespråkade ett politiskt och ekonomiskt närmande med Europa. Janukovitj som var störst i öst förespråkade istället ett ökat samarbete med Ryssland.

Den viktiga gasen
En stor del av Rysslands gasexport till Europa går genom Ukraina. Ukraina är även kraftigt beroende av ryska gasleveranser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons