Pussy Riots aktioner bygger på gamla kristna traditioner

Foto: IBL

I det ryska samhället ligger kulturella och religiösa uttryck lager på lager. I en minst sagt aktuell bok berättar Per-Arne Bodin kunnigt och pedagogiskt om rysk kultur av idag, och dess historiska bakgrund.

Publicerad
Annons

När jag åker taxi i Moskva kan taxichauffören ibland hejda sig mitt i en mening och korsa sig. Det är för att vi passerar en kyrka. Vanan att korsa sig när man passerar guds hus är flera hundra år gammal. Sovjetregimen lyckades inte utrota den. Det finns en mängd andra traditioner som ligger som lager i den ryska samtiden, osynliga, täckta med nya lager sovjetkultur och därefter två decennier av kapitalism. Plötsligt kan djupt liggande symbolspråk blixtra till när man minst anar det.

I sin bok "Från Bysans till Putin" påpekar Per-Arne Bodin att under Pussy Riot-rättegången talade de tre anklagade unga kvinnorna om punkens heliga dårskap, väl medvetna om att de kopplade tillbaka till en urgammal tradition av rysk och bysantisk fromhet: dårar i Kristus eller jurodivye. Det ryska samhällets alla kulturella och religiösa dimensioner är mångfacetterade, överlappar varandra och kan ofta framstå som motsägelsefulla. När det gäller att kunnigt och pedagogiskt förklara hur de hänger ihop är det få som slår Bodin. Hans senaste bok är inget undantag. Jag sträckläser den.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons