ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Äldre har ofta brist på D-vitamin

Ät och njut av livet! För den som fyllt 65 år vänds många kostbudskap över ända. Men det finns några saker att tänka på och bland det viktigaste är D-vitamin. Enligt vad SvD erfar skrivs den nordiska rekommendationen för D-vitamin upp rejält nästa år.

Henrik Ennart
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fram till för bara några år sedan levde D-vitaminet en bortglömd och undanskymd tillvaro. Men bilden har ändrats totalt. Nästan varje dag kommer nu studier som understryker D-vitaminets betydelse för att motverka krämpor som benskörhet, muskelförtvining, diabetes, fetma, hjärtsjukdomar, cancer, infektioner, autoimmuna sjukdomar, demens och depression, för att bara nämna några.

Bara den senaste månaden har forskare i först Kanada och sedan Skottland sällat sig till raden som larmat om hur människor på våra breddgrader ofta lider brist på solskensvitaminet, särskilt på våren vid slutet av den mörka vintern. Mörkhyade har svårare att ta upp solens strålar och lider oftare brist. Och det blir inte bättre av att allt fler av oss tillbringar tiden inomhus.

Laddar…