Målet är inte längre att bli världens bästa kock

Från en fäbodvall sänder toppkocken Magnus Nilsson sitt Sommar. Under nittio minuter lyckas han skapa en stämning från Jämtland och bjuda på sin kunskap om matkultur. Men livsmedelsindustrin får sig också en släng av sleven.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons

”Jag ska driva världens bästa restaurang” skriver den då 15-åriga Magnus Nilsson i ett brev till sig själv som 30-åring. Texten var en skoluppgift och som vuxen hittar Magnus Nilsson brevet som bär spår av en blodfläck från en sönderpillad finne. I dag driver han Fäviken Magasinet i Järpen — en restaurang med endast 16 platser dit matintresserade från jordens alla hörn tar sig.

Kockar kan i dag bli superstjärnor och en av de starkast lysande i Sverige är just Magnus Nilsson. Han berättar om det upphittade brevet till sig själv och delar med sig av minnen från farmors kök, om dofterna och ljuset. Men så mycket mer barndomsminnen blir det inte. I stället fokuserar Magnus Nilsson, som sänder från fäboden Myrbodarna i nordvästra Jämtland, på att problematisera den centraliserade livsmedelsindustrin. Han beskriver de ekonomiska svårigheter dagens mjölkbönder har och det absurda i att det är billigare att köpa importerade äpplen från Argentina än svenska från Österlen. Magnus Nilsson hör till de kockar som gärna syns och hörs, men han vill välja sina sammanhang.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons