ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sara Kristofersson:Arne Jacobsen sökte samspelet mellan byggnad och interiör

Sara Kristofersson
Publicerad
Annons

Arne Jacobsen är utan tvivel en av Skandinaviens viktigaste arkitekter och formgivare. Flertalet av hans byggnadsverk betraktas numer som moderna klassiker där arkitektur och inredning samspelar på ett föredömligt sätt. Under året kommer danskarna att fira Jacobsens hundraårsjubileum med en lång rad evenemang. Den största manifestationen blir troligtvis Louisianas retrospektiva utställning som öppnar i höst. Minst lika intressant låter dock den amerikanska regissören Robert Wilsons musikalföreställning som kommer att visas på legendariska Bellevue - en teater Jacobsen ritade under trettiotalet i Klampenborg, den vita staden.
Jacobsen föddes den 11 februari 1902 i Köpenhamn och växte upp i en judisk grosshandlarfamilj. Efter en enklare byggnadsutbildning på Teknisk skole läste den ambitiösa eleven vidare på Konstakademins arkitektskole där han tog examen 1927. Under studietiden dominerade nyklassicismen i Danmark och den progressiva, modernistiska arkitekturen hade svårt att vinna gehör. Men trots att Jacobsen skolades som nyklassicist var han lyhörd för de nya strömningarna och tillhörde en liten skara pionjärer som påverkades av bland andra Ludwig Mies van der Rohe och Le Corbusier - ett faktum som inte minst syns i arkitektens genombrottsverk Framtidens hus.
Med sitt djärva framtidshus introducerade den då 27-åriga Jacobsen och hans gamla skolkamrat Flemming Lassen den modernistiska arkitekturen i Danmark. Den visionära byggnaden visades upp för en häpen publik på den stora bygg- och boutställningen i Köpenhamn 1929. I det cirkelrunda huset fanns funktionalistiska stålrörsmöbler och mekaniska faciliteter vilka skulle lösa alla tänkbara vardagsproblem. Skrivbordet hade till exempel en inbyggd skrivmaskin och posten levererades via ett rör. Tack vare en garagedörr som öppnades automatiskt kunde den presumtiva bostadsinnehavaren köra bilen rakt in i huset och sedan flyga vidare från takets helikopterplatta. Framtidens hus gav Jacobsen stora rubriker och nya beställare. Direkt efter utställningen påbörjade han en rad moderna privatvillor och i början av trettiotalet fick arkitekten sitt första riktigt stora bygguppdrag.

Laddar…