Analys

Anna-Lena Laurén:”Diplomatin om Ukraina är ett skuggspel”

Anna-Lena Laurén

Insatserna är höga på toppmötet i Minsk. Att Putin skulle komma var osäkert in i det sista. Det var en framgång att mötet blev av – men risken är att det blir den enda framgången.

Publicerad
Vladimir Putin, Francois Hollande, Petro Porosjenko och Angela Merkel vid toppmötet i Minsk.

Vladimir Putin, Francois Hollande, Petro Porosjenko och Angela Merkel vid toppmötet i Minsk.

Foto: REUTERS
Annons

Minskmötet är livsviktigt. Det farligaste som kan hända är att krisen i Ukraina blir ytterligare en i raden av frusna, olösta konflikter i före detta Sovjetländer. Konstant, internationell press är det enda som kan stoppa ett sådant scenario – i det här fallet en enveten tysk förbundskansler som tålmodigt bearbetar Moskva, Washington och Kiev.

Tysklands Angela Merkel, Frankrikes François Hollande och Ukrainas Petro Porosjenko inväntade på onsdagen tillsammans mötets inofficiella huvudperson i Minsk: Vladimir Putin. Han anlände sist, sin vana trogen. Länge var det oklart om Putin över huvud taget skulle delta. Hans utrikesminister Sergej Lavrov lät överraskande optimistisk och sade att ”påtagliga framsteg” har förekommit. Det förblev oklart vilka de är och det här illustrerar också problemet med hela situationen i Ukraina.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons