Välj rätt vatten till vinet

De flesta av oss väljer vin som ska passa bra till middagsmaten. Där­emot är det få som tänker på att valet av bordsvatten också är viktigt för smakens helhet.

Publicerad
Annons

TÖRSTSLÄCKARE

Vissa lyxkrogar runtom i världen har lika långa vattenlistor som de har vinlistor. Dessutom erbjuder de speciella vattensommelierer som hjälper till med valet. Fullt så långt har vi inte kommit i kranvattenlandet Sverige, och frågan är om vi någonsin hamnar där. Men faktum kvarstår, om det vill sig illa kan fel bordsvatten göra att vinet inte smakar som det ska.

– Visst är det skillnad på vatten och vatten, säger sommelier Susanne Berglund-Krantz, som vi möter på restaurang Pontus för ett vin-och vattentest.

Italienska Pellegrino har till och med gett ut boken Vattenkodex, där vattnets olika egenskaper beskrivs. I boken presenteras även en graf där man själv kan fylla i hur vattensorterna passar till olika viner med hänsyn till smak, balans, alkoholhalt och annat.

När Susanne Berglund-Krantz ska testa hur ett urval av flaskvatten smakar ihop med ett antal viner börjar hon med att smaka av vattensorterna och går till väga precis på samma sätt som vid en vinprovning. Hon iakttar, doftar och smakar.

–Ph-värdet avgör om smaken är mjuk eller hård, förklarar hon. Ju mer syra, lågt ph, desto hårdare smak. Och ju mer basiskt, högt ph, desto mjukare blir smaken.

Annons
Annons

Få av oss vanliga konsumenter och middagsvärdar tänker på om vattnet vi serverar till vinet passar eller inte. Och Susanne tycker heller inte att man ska överdriva.

–Svenskt kranvatten kommer man långt med, men servera det absolut inte smaksatt och inte heller för kallt. Men visst är det skillnad på vatten och vatten, säger hon.

När det är dags för Susanne att testa flaskvattnet i kombination med vin träder tydliga skillnader fram. Hon konstaterar att Ramlösan utan bubblor definitivt är det vatten som passar bäst ihop med Trimbach. Samma vin men med vattnet från Grythyttan får henne däremot att grimasera.

–Det känns blaskigt. Och det är konstigt eftersom vattnet i sig är jättegott. Bonaqua är inte heller bra till, bubblorna förstärks och tar över.

Susanne påpekar att det allra viktigaste är att erbjuda vatten – oavsett sort – både för hälsans skull och för att neutralisera om man byter vin under middagen. Men att svenska restauranger ska ha ett jättelager av vatten i framtiden tror hon inte blir verklighet.

–Vi är för miljömedvetna för det, säger hon. Många restauranger har installerat vattenrenare just för att slippa flaskhanteringen. Och hemma räcker det om man kan erbjuda ett stilla och ett kolsyrat vatten. Men inte med för mycket bubblor, rent och mjukt ska det vara.

Lotta Ringdahl koket@svd.se

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons