Recension

Ocean JournalJungfruligt möte med havet

OCEANISK KÄNSLA. Martin Bogren har fångat några mäns första möte med ett hav i 15 bilder och fyra ­rader text. Ett slags kärleksmöte tycks äga rum i denna minimalistiska pärla, skriver Marie Lundquist.

Publicerad
Annons

Havet utanför Goas kust i sydvästra Indien kallas för det Arabiska. För den som liksom undertecknad haft turen att komma dit en natt när nymånen ligger som ett smalt och illmarigt leende på himlen ovanför de svarta vågorna, känns namnet helt rätt. En månskära och en klart lysande aftonstjärna. Är det inte i deras sällskap man ska möta havet?

Fotografen
Martin Bogren reste också till Goa för att skildra ett möte. Nämligen det mellan havet och människorna. Närmare bestämt några av de människor som aldrig förut sett havet. Ett helt dygn har de rest i en skraltig buss från Rajastahn i norra Indien, en plats långt från kusten, på usla, dammiga vägar i en tutande kakafoni från bilarnas signalhorn. Kanske har de bett till någon av sitt lands 330 miljoner gudar i hopp om att komma helskinnade fram till mötet med det hav som de hittills bara kunnat skapa sig en inre fantasibild av.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons