Avslöjat: Det skvallrar vi om vid fikat
Varje dag fikar genomsnitt svensken i 52 minuter. Helst pratar vi om nyheter – men ska vi skvallra så är det kändisar och kollegor som gäller.
Det visar fikarapporten 2012.
Fikarapporten 2012 har kartlagt svenskarnas fikavanor, hur ofta vi fikar, vad vi pratar om och vad vi helst dricker under fikarasterna.
Undersökningen visar att den genomsnittliga svensken fikar 21 minuter på jobbet varje dag och sedan ytterligare 31 minuter på fritiden. Varje svensk fikar alltså tio hela arbetsdagar per år enligt rapporten. På arbetet tar fikarasten 13 minuter i snitt, medan vi på fritiden fikar i 22 minuter.
RECEPTSPECIAL:
Överraska med kakor till fikat
Men det finns skillnader mellan åldrarna. För de fikasugna mellan 15-35 år tar pausen i snitt drygt 26 minuter, medan personer i åldrarna 56-60 klarar av fikastunden på 18 minuter. Kvinnor fikar tre minuter längre än män, som klarar av pausen på 21 minuter. Män fikar däremot oftare än vad kvinnor uppgett att de gör.
Det är också skillnader mellan olika regioner i Sverige. Stockholmare fikar minst med 1,4 gånger per dag. Medan personer i mellersta Norrland och norra mellansverige har uppgett att de fikar två gånger per dag.
Och det verkar som det krävs mycket för att få oss att inte fika. En av fem uppgav att de har hoppat över viktiga hushållssysslor för att fika istället på fritiden. 34 procent i åldrarna 15-22 uppgav att de struntat i jobbet till förmån för fikastunden.
Fikarapporten undersökte också vad vi helst pratar om runt kaffekopparna. Det nästan hälften av de tillfrågade helst pratar om är nyheter och aktuella samhällshändelser, tätt följt av familj och relationer. Åtta procent i undersökningen svarade att de gärna diskuterar semesterplaner och lika många pratar gärna om sport.
Ska vi skallra runt fikabordet vill var fjärde person helst prata om kändisar och nästa lika många vill skvallra om kollegor. 14 procent uppgav att de skvallrade om kompisar.
Samtalsämnena styrs självklart av vem vi fikar med. Enligt undersökningen fikar vi helst med vänner och familj, medan vi undviker att fika med chefen, främlingar och grannarna. Mindre än en procent uppgav att de gärna tar en kopp kaffe med chefen eller grannen.
Undersökningen Fikarapporten 2012 utfördes av Cint på uppdrag av Tassimo/Gevalia. Drygt 1 000 svenskar i åldrarna 15-80 ingick i undersökningen.
RECEPTSPECIAL:
Baka i långpanna
RECEPTSPECIAL:
Så fikar du godaste kanelbullen
svd.se