Snaran dras åt kring skattesmitarna

Allt fler svenskar med odeklarerad förmögenhet utomlands träder fram och betalar utebliven skatt. 2010 var ett rekordår som kommer att ge staten upp till 300 miljoner kronor i intäkter. Avtal mellan länderna gör det svårare att gömma undan pengar och skatteparadisen är snart ett minne blott.

Uppdaterad
Publicerad
Cecilia Gunne är skatterådgivare på Valbay international.

Cecilia Gunne är skatterådgivare på Valbay international.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Möjligheten att göra en frivillig rättelse och betala in skatt på odeklarerad förmögenhet i efterskott infördes i Sverige på 1920- talet men utnyttjades inte i någon större omfattning fram till för ett par år sen. Under 2010 har nästan 400 personer kontaktat Skatteverket för att göra rätt för sig och det handlar om stora pengar. Myndigheten uppskattar att de aktuella ärendena kommer att inbringa mellan 250 och 300 miljoner kronor i skatteintäkter.

Men frågan är om skattesmitarna plötsligt drabbats av dåligt samvete eller om det handlar om en omvändelse under galgen. Sverige har nämligen fått till stånd avtal om informationsutbyte med tidigare skatteparadis vilket innebär att det i dag är svårare att gömma undan pengar på utländska konton.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons