Statsvetare om FP-förslag: ”Språkkravet en symbolfråga”

En positionering inför kommande valrörelse som skulle innebära stora förändringar i fokus för svensk integrationspolitik om de genomfördes. Det säger två statsvetare om Folkpartiets integrationspolitiska program och menar också att partiet tydligt markerar avstånd till Sverigedemokraterna.

Mira Hjort
Publicerad
Annons

På tisdagen presenterade Folkpartiet sitt nya integrationspolitiska program på DN Debatt. Bland de åtta punkterna för en ökad integration fanns nygamla krav som språkkrav för medborgarskap, men även nya förslag som krav på motprestation för bidrag. Magnus Hagevi är docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet och tror att det handlar om en positionering inför kommande valrörelse, men inte att det skulle bero på låga opinionssiffror att det kommer just nu.

– Siffrorna har varit låga för Folkpartiet hela mandatperioden, det har inte gått bra för dem på flera år. Att det kommer nu kan helt enkelt bero på att det var nu det blev färdigt. Men jag tror att vi kommer se allianspartierna profilera sig mer, säger Magnus Hagevi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons