”Grekland kan tvingas lämna euron”

Helgens grekiska val kan innebära landets utträde ur eurosamarbetet. Den sittande eurovänliga samlingsregeringen med partierna Ny Demokrati och Pasok misslyckades få majoritet i regeringen. I stället tvingas partierna dela stol med kategoriska motståndare till sparpolitiken.

Katarina Hugo, Mark Malmström
Publicerad
Annons

Största hotet kommer från vänsteralliansen Syriza, som plockade hem 16,6 procent av rösterna och blev landets andra största parti efter Ny Demokrati. Men även kommunistpartiet KKE och nygrundade konservativa Oberoende Greker tog mark precis som högerextrema Chrysi Avgi. Och nu surras det åter om att Grekland kan vara på väg ut ur eurosamarbetet.

– Nu finns en oklarhet kring om Grekland kommer att kunna bilda en stabil regering som sluter upp bakom det lånepaket som landet förhandlade fram med IMF och EU under förra året. Misslyckas man med detta har vi en situation där Grekland inte kan fortsätta att göra de reformer som krävs för att man ska få pengar. Det leder till en ny okontrollerad situation i landet där Grekland kan tvingas lämna euron, säger Johan Javeus, chefsstrateg SEB.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons