Konststjärna skänker 10 meter hög skulptur till Paris

2013 såldes ett verk av den amerikanske konstnären Jeff Koons för en halv miljard kronor, vilket gjorde honom till världens högst betalda nu levande konstnär. Nu skänker han en monumental skulptur till Paris stad för att hedra offren för förra årets terrorattack i Paris.

Karolina Modig
Publicerad
Annons

Den amerikanske konstnären Jeff Koons är känd för sina färgstarka storformatsskulpturer som ofta gränsar till det kitschiga. 2013 såldes hans Balloon Dog (Orange) (1994–2000) för svindlande 58,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 550 miljoner kronor, vilket gjorde Koons till världens högst betalda konstnär i livet.

Koons har nu beslutat att skänka skulpturen Bouquet of Tulips till Paris för att hedra de 130 människor som fick sätta livet till i terroristattacken i november 2015. Skulpturen är enligt Koons själv en symbol för erinran, optimism och läkande, en väg framåt bort från det inträffade. Skulpturen är utformad som en hand som sträcker upp en bukett med tulpaner och refererar till Frihetsgudinnans uppsträckta fackla. För 130 år sedan skänkte Paris stad Frihetsgudinnan som en gåva till USA, och Koons vill uppmärksamma den fransk-amerikanska allians som han säger har blommat i över 200 år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons