Recension

Into the wildPenn lyckas med allt

Skriet från vildmarken. Den sanna historien om Chris McCandless fatala sökande efter en tillvaro bortom det materiella är redan en bästsäljande roman, och nu även en film signerad Sean Penn. Resultatet är en bångstyrig historia, episk och storslagen.

Carl-Johan Malmberg
Publicerad
Annons

Tänk er en kombination av Thoreaus Skogsliv vid Walden, Jack Kerouacs På drift och James Deanfilmen Ung rebell. En sådan brygd av ärke­amerikansk mytologi om mannens förbund med naturen, utanförskapets sanning och vagabonderandets frihet är Sean Penns film Into the wild.

Det är en bångstyrig historia, episk och storslagen. Den vill mycket: kritisera den materiella livsstilen, göra upp med ett falskt och fasadartat familjeliv, teckna en komplicerad och känslig ung mans psyke, ta oss med på ett farligt vildmarksäventyr. Och allt detta lyckas faktiskt filmen med, på något gåtfullt vis. Den är också ovanligt pessimistisk för en amerikansk mainstreamfilm. Den har varit ett mångårigt hjärteprojekt för Sean Penn; hans ställning i den amerikanska filmbranschen – och bästsäljarstatusen hos Jon Krakauers romanförlaga – har gjort den möjlig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons