Hållbara viner att dricka nu eller att spara
Idel ekologiska viner till helgen. Här har SvD:s Maria Collsiöö valt ut sex viner, vissa kan du dricka nu – andra bör du spara ett tag. Gemensamt för dem är att de produceras av vinhus som sätter hållbarheten i centrum.
1 / 7
2 / 7
2015 IDIG Riesling Grosses Gewächs
Nr 92035, 399 kr, vitt, friskt & fruktigt, Tyskland, Pfalz
I byn Gimmeldingen framställs rieslingviner efter biodynamiska principer. Komplext aromatisk stil med mogna citrusaromer och frisk, grapebitter syra. Drick 2016–2024.
3 / 7
2012 Goulaine Muscadet Sèvre et Maine
nr 95546, 179 kr, vitt, friskt & fruktigt, Frankrike, Loire
Muscadet med mognadstoner i en koncentrerat, rund och gulfruktig stil med frisk syra och fyllig struktur. Prova till helstekt röding med grädde, citron och dill.
4 / 7
2014 Huet Vouvray Sec Le Haut-Lieu
nr 91166, 229 kr, vitt, fylligt & smakrikt, Frankrike, Loire
Huet gör långlivade viner av chenin blanc – goda till getostar. Här samsas sötmandel, ylle och torkade aprikoser i en djup, mycket frisk och rund stil. Drick 2016–2025.
5 / 7
2014 Biología Casa los Frailes
nr 2031, 79 kr, rött, fruktigt & smakrikt, Spanien, Valencia
Från paellans hemvist kommer denna kryddiga och mörkt fruktiga blandning av garnacha, monastrell och syrah. Drick nu till goda chorizokorvar med saffransris.
6 / 7
2013 St Nicolas de Bourgueil Le Malgagnes
nr 92102, 249 kr, rött, kryddigt & mustigt, Frankrike, Loire
Kryddig och mörkt bärig cabernet franc med toner av malört och svarta körsbär som balanseras av strama tanniner. Gott till lammgryta med puylinser. Drick 2016–2022.
7 / 7
2013 Koyle Royal Syrah
nr 4640, 149 kr, rött, fruktigt & smakrikt, Chile, Colchagua
Svalt fruktig syrah där syltade plommon, choklad och kryddor balanseras av mogna tanniner och antydd sälta. Passar till ratatouille och vitlöksbröd. Drick 2016–2019.