ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Äventyr på vulkanens rand

LIPARI
En av sommarens italienska charternyheter är ön Lipari norr om Sicilien. Men Lipari ligger inte ensamt utan tillhör de Eoliska öarna – riktiga klassiker även för dem som reser individuellt.

Anna-Lena Wik-Thorsell
Publicerad

Förr var detta öarna för fascistregimens lägerfångar. Nu välkomnar de eoliska öarna norr om Sicilien turister. Gärna sådana som tycker om att klara sig själva och som ser risken att bli inblåsta ett dygn eller två som en poäng. Det skimrande Tyrrenska havet är inte så pålitligt som det verkar och en blixt från klar himmel kan hastigt avbryta vandringen mot bergstoppen. Men det är äventyr!
Det finns både en del riktigt bra hotell och andra övernattningsmöjligheter, pizzerior och restauranger, särskilt på den största av de sju öarna, Lipari. Men vill – och vågar – man till exempel ge sig ut till den ryktesomspunna och nyligen mycket aktiva vulkanön Stromboli får man vara beredd att satsa både tid och bekvämlighet. Det är inte säkert att båten kan gå tillbaka till Lipari eller till Milazzo på Sicilien dagen därpå och kanske inte heller nästa dag eller ens innan flyget går hem.

Det luktar svavel i den mjuka leran men badet vid strandkanten på Vulcano lär vara hälsosamt. Så visst måste man låta sig sjunka ner i geggan och hoppas att duscharna fungerar efteråt.

Laddar…