Vem skrev förfalskad Cendrars?

FÖRBANNAD DIKT I en SvD-artikel i februari ­tvivlade Gunnar Harding på att det sensationella diktfyndet som tillskrevs Cendrars var äkta. Redan i juni fick han stöd då en fransk avhandling argumenterade för att det rör sig om en förfalskning. Spåren pekar mot en bulgarisk poet som dock svär sig fri.

Gunnar Harding
Publicerad
Annons

I ”Bonniers Allmänna Litteraturhistoria” från 1966 skriver Bengt Holmqvist om den franske poeten Blaise Cendrars genombrottsverk ”Påsk i New York” från 1912, att Cendrars insåg att han med den dikten hade åstadkommit något helt annat än ”Legenden om Novgorod”, skriven några år tidigare. Hur kunde Holmqvist veta det, har jag alltid undrat. Inget exemplar av ”Legenden om Novgorod”, tryckt på ryska i 14 exemp­lar hade återfunnits. De flesta Cendrars-kännare menade att den aldrig existerat annat än i poetens egen fantasi – och uppenbarligen i Bengt Holmqvists.

Så inträffade det som föreföll vara ett mirakel. 1995 hade den bulgariske poeten Kiril Kadiiski på ett antikvariat i Sofia funnit ett trasigt häfte på ryska, tryckt 1907 – ”Legenden om Novgorod”. Dikten återöversattes till franska och införlivades i den nya utgåvan av Cendrars samlade skrifter. Den betraktades som en litterär sensation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons