Biståndsvimmel i Älvsjö

Rättigheter för fattiga, den ökade arbetslösheten och den ofta förlamande bristen på skolor, hälsovård och vägar i utvecklings­ländernas byar är tre av de många frågor som uppmärksammats vid EU:s utvecklingskonferens i Älvsjö. I dag avslutas vimlet i Älvsjö med en stor diskussion om klimatutmaningarna.

Johan Myrsten
Publicerad
Annons

Det var rena krogkön utanför ett par av sessionerna när den stora europeiska utvecklingskonferensen i Älvsjö fortsatte igår. Ett av dessa mer än fullspikade evenemang var en paneldiskussion om stärkandet av lagliga rättigheter för fattiga (”Legal empowerment of the poor”) med deltagare som finansmannen George Soros, UNDP-chefen Helen Clark, Irlands tidigare president Mary Robinson och EU:s biståndskommissionär Karel De Gucht.

I andra mer eller mindre välfyllda konferenslokaler pågick vid samma tidpunkt möten om så olika teman som grön tillväxt, valobservatörer och samarbetet mellan Afrika och EU. Och utanför en session om katastrofberedskap cirkulerade ”inkastare” för att locka in åhörare. Längre bort pågick en serie möten på tu man hand mellan olika gästande politiker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons