57 procent av den mat som slängs är ätbar
Slösaktiga hushåll Mer än hälften av den mat vi slänger i sophinken går fortfarande att äta. När avfall från 72 hushåll i Bromma analyserades hittades nästan ett kvarts ton prima mat på bara en vecka. ”Våga lita mer på lukt och smak”, uppmanar Konsument- föreningen Stockholm.
Oöppnade Bregott-paket, halv-ätna pizzor, fortfarande förpackat och omöglat bröd, allt inbäddat i mängder av färsk frukt, färgglada grönsaker, kokt pasta och ris. SvD var med när soporna från 72 hushåll i villa- och radhusområdet Bromma analyserades på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm. Det vi såg i påsarna var mängder av mat och häpnadsväckande ofta aptitretande och fortfarande fullt ätlig mat.
Vårt berg av matsopor har seglat upp i topp i klimatdebatten. Och det finns goda skäl. Den långa kedja som för maten från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen. Helt i onödan dess-utom om maten aldrig blir upp-äten.