ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kim inte flygrädd som sin far

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un verkar inte ha ärvt sin pappas flygrädsla. Tidningen Rodong Samjiyon har i onsdagens utgåva ett stort foto på Kim på väg att lämna ett flygplan i staden Samjiyon nära den kinesiska gränsen.

AFP, TT
Publicerad
Annons

Enligt analytiker visar detta att Kim använder sig av olika färdmedel för att resa - som flygplan, bil och tåg. Detta till skillnad från sin far Kim Jong-Il som vägrade att flyga. Fadern föredrog sitt specialbyggda bepansrade tåg när han skulle resa en längre stäcka, som när han besökte Moskva 2001, en färd som tog en månad.

Nordkoreaexperter tror att Kim Jong-Un vill efterlikna sin farfar och Nordkoreas grundare Kim Il-Sung och visa att han är en dynamisk ledare. Kim Il-Sung flög gärna och visade upp sig vid flygplan. Man pekar också på att Kim Jong-Uns val av kläder och frisyr påminner om farfars. Och att han som Kim Il-Sung gärna visar upp sig i offentliga sammanhang. Pappa Kim Jong-Il höll lägre profil och höll bara ett offentligt tal vid ett större evenemang på 17 år.

Laddar…