Håller E-numren på att försvinna?

Tillsatser De flesta av sommarens nya pinnglassar har inte ett enda E-nummer. Och samma sak gäller numera åtskilliga andra produkter på livsmedelsbutikernas hyllor. Men det bör inte tolkas som att tillsatserna är på väg ut.

Publicerad
Klas Ruin, 41 år, har blivit mer medveten om innehållet i maten sedan han fick barnen Selma, 1 år, och Vita, 5.

Klas Ruin, 41 år, har blivit mer medveten om innehållet i maten sedan han fick barnen Selma, 1 år, och Vita, 5.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

När E-nummersystemet introducerades 1983 var syftet att öka konsumentens förtroende för de moderna livsmedlen. Tillsatserna skulle nu kontrolleras betydligt bättre än tidigare, och de tilllåtna substanserna gavs ett unikt nummer.

Bokstaven E står för EU som har godkänt dessa tillsatser för användning i alla unionens länder. Listan sträcker sig från E100, som är färgämnet kurkumin, till E1520, lösningsmedlet propan-1,2-diol.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons