”Mänskliga rättigheter” - medel för inblandning

I dagarna är det tio år sedan Nato angrep Serbien vilket blev början till slutet för Slobodan Milosevic och upptakt till den nya europeiska staten Kosovo. Utan – amerikanska – bomber hade sannolikt varken det ena eller det andra inträffat.

Richard Swartz
Publicerad
Annons

Alltsedan dess menar kritiker att detta krig var ett brott mot folkrätten, inte sanktionerat av FN och därför en godtycklig inblandning i en suverän stats inre angelägenheter. Kritikerna åberopar sig på en rättsordning – eller åtminstone praxis – som kan sägas ha gällt i Europa alltsedan den Westfaliska freden 1648. På sätt och vis är det först Kosovokriget som innebär en omtolkning och därmed en ny era: kanske är det en av förklaringarna till att detta krig fortsätter att väcka så starka känslor. Dessutom var det första gången sedan 1945 som tysk trupp deltar i krigshandlingar, ivrigt påhejade av utrikesminister Joschka Fischer från De Gröna.

Men allt här i världen har en förhistoria. Utan Helsingforsavtalet 1975, inget Kosovokrig. I detta avtal reglerades säkerhet och samarbete i ett Europa fortfarande präglat av två fientliga block; avtalet var viktigt för att fortsätta tina upp det kalla kriget. Sovjetunionen såg det främst som ett sätt att en gång för alla skriva fast de gränser som det andra världskriget skapat i Europa medan västeuropéerna var mer intresserade av handel, att öka den och bli av med diverse hinder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons