Charlotte Perriand vågade vidga vyerna

Charlotte Perriand var en av den internationella modernismens pionjärer, nära medarbetare till Le Corbusier och en av dem som introducerade japansk design i Europa. På Centre Pompidou i Paris visas en stor retrospektiv utställning om henne.

Publicerad
Annons

paris Charlotte Perriand (1903-99) var den första etablerade och accepterade kvinnliga designern, verksam under åtta decennier. Hon började sin karriär hos Le Corbusier och hennes sista uppdrag blev att rita ett tehus till den japanska och franska kulturmanifestationen på Unesco i Paris 1993. Då fick hon också göra retrospektiva utställningar om sig själv i London och Tokyo samt en i Biot som handlade om samarbetet med Fernand Léger.
Centre Pompidou använder till stor del det rika arkivmaterial som Charlotte Perriand själv sammanställde och det personliga anslaget känns därför genuint.

Hon växte upp i Paris som ett omhuldat enda barn i en familj med stor familjekrets. Pappan var skräddare och mamman sömmerska, båda två kvalitetsmedvetna, enligt dottern. Barndomens ferier tillbringades på morfars lantbruk eller hos pappans syskon som var hantverkare i Savoie. Intresset för jordbruk, höga berg och hantverk grundlades tidigt.
Skolan gjorde inget djupare intryck men slutligen skärpte hon sig så mycket att hon fick ett stipendium och kunde börja på Union Centrale des Arts Décoratifs - en fransk motsvarighet till Konstfack.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons