Tomtar tar ton i Hattstugan

NYSKRIVET. Idag har barnoperan Hattstugan ­urpremiär på Arkitekturmuseet i Stockholm. Operan är ett beställningsverk av Länsmusiken i Stockholm. Det är första gången de gör en så stor ­satsning på ett nyskrivet musikdramatiskt verk för barnpubliken.

Publicerad
Annons

Nu är det riktigt bråttom, nu är det fara å färde, sjunger Rolf Christianson i rollen som Tomtefar medan han sakta ror över sjön, tvärs över publikhavet. Blåsarna hetsar oroligt, tomtebarnens och tomtemors vojande stämmor hörs i bakgrunden och de röda ljusflammorna slår högt över Hattstugan.

Det är några dagar kvar till premiären och flera scener repeteras och får tas om. Kanske borde Camilla Lundstedt, som sjunger flickan, kasta pinnen först och inte sjunga förrän de andra börjat bygga stugan upp igen? Ömsom går Rolf Christianson in i sin roll som Tomtefar, ömsom styr han och ställer i sin roll som regissör. Och blåsarkvintetten får snällt spela samma takter om och om igen – modernt, melodiskt och stundom fritt tonalt. ”Känn musikens ryckighet, låt den bli en del av kroppens rörelser”, uppmanar han sångarna/tomtebarnen på stranden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons