Recension

JakobsböckernaEn gigantisk roman om en omvälvande tid

"Jakobsböckerna" är den historiska mastodontromanen om 1700-talsrörelsen frankismen som redan sålt hundratusentals exemplar i hemlandet Polen – och lett till att författaren Olga Tokarczuk utsatts för ett massivt nätbaserat drev.

Publicerad
Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk

Foto: Ariel förlag/K. Dubiel for Polish Book Institute
Annons

När Olga Tokarczuk för ett par veckor sedan vann det prestigefulla polska Nikepriset för sin mastodontroman ”Jakobsböckerna” (2014), väckte det ont blod i vissa nationalistiska kretsar. När hon efter mottagandet av priset i direktsänd tv sa att Polen måste ställa sig ansikte mot ansikte med sin historia och inte kan blunda för dess hemskheter i det förflutna, som slavhandel och antisemitiska förföljelser, blev hon dödshotad och utsatt för ett massivt nätbaserat drev. Hon har också reagerat stark mot protesterna i hemlandet mot flyktingmottagandet, något hon menar går stick i stäv med Polens nationella självbild som öppet och tolerant.

I ”Jakobsböckerna” skildrar hon bland annat exil, flykt och förföljelser ur Polens och Europas förflutna. Boken har blivit en kritiker- och läsarsuccé, redan sålt i 200 000 exemplar i hemlandet och befäster Tokarczuks roll som en av Polens mest hyllade och namnkunniga författare. Ett år efter utgivningen kommer den nu på svenska på förlaget Ariel, den sjätte boken av Tokarczuk i översättning av Jan Henrik Swahn, som förutom romaner också översatt hennes noveller och poesi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons