Presidentens fångar kräver upprättelse

På söndagen väljer Georgien ny president. Därefter ökar trycket för att avgående president Micheil Saakasjvili ska ställas inför rätta. Hundratals före detta fångar som anser att de fängslades av politiska skäl kräver rättvisa.

Anna-Lena Laurén
Publicerad
Annons

TBILISI Nana Kakabadzes kontor ligger en bra bit utanför centrum i Tbilisi, i ett bostadsområde fyllt med trista sovjetiska höghus och hårt trafikerade vägar. Kakabadzes tjocka svarta hår är samlat i en lång hästsvans, om halsen dinglar ett litet porträtt av Jungfru Maria. Hon är en traditionell georgiska med en stark kristen övertygelse. Under sovjettiden var hon en fängslad dissident. Efter att Micheil Saakasjvili kom till makten har hon varit en av hans mest högljudda kritiker.

– Saakasjviliregimen är en av de våldsammaste vi någonsin har haft. Det är fullkomligt otroligt att västvärlden fortfarande ser honom som en demokratisk förebild. Han fängslade människor på politiska grunder, hans regim kontrollerade den georgiska ekonomin. Företag kapades, journalister avlyssnades, affärsmän hotades. Men EU valde att titta åt ett annat håll, säger Kakabadze, som leder organisationen ”Före detta politiska fångar för mänskliga rättigheter”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons