Recension

Kvinnliga spioner. Agenter i Norden under andra världskriget, Karin Lannby – Ingmar Bergmans Mata HariBergmans första stora kärlek var spion

Karin Laneby.
Karin Laneby. Foto: SCANPIX
Publicerad
Annons

Under andra världskriget förvandlades Stockholm till ett nordiskt Casablanca där agenter från de krigförande länderna, precis som i den välkända filmen med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i huvudrollerna, umgicks på samma nöjesetablissemang och flörtade med samma kvinnor. I synnerhet Grand Hotel fick snabbt ett renommé som norra Europas hetaste underrättelse- och skvallercentrum där spioner, diplomater och journalister kunde knyta kontakter och fiska i grumliga vatten.

De svenska säkerhetstjänsterna stod långt ifrån handfallna. Den polisiära underrättelsetjänsten, den Sjätte roteln vid Stockholmspolisen, skickade ut egna spanare för att övervaka flyktingar från kontinenten och diverse inhemska säkerhetsrisker. Detsamma gjorde Försvarsstaben. Den militära underrättelsetjänsten hade en avdelning för utrikesspionaget, den så kallade C-byrån, och en annan för kontraspionaget i Sverige.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons