ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Saabs gamla 9-5 blir elbil - heter som en Volvo

Saabs elbilsdröm blir verklighet - men inte i Trollhättan utan i Kina. Saabs gamla 9-5 får det Volvoklingande namnet C70 när serieproduktion inleds av kinesiska BAIC, som köpt Saabtekniken. Men nu blåser det upp till varumärkesstrid om namnet.

Jonas Fröberg
Publicerad

Samtidigt som elbilskonsortiet Nevs sliter med att
få en affär i hamn i Trollhättan har den första elbilen, byggd på Saabs 9-5-modell sett dagens ljus i Kina. Vi pratar om kinesiska bilbolaget Beijing Automotive, BAIC, och dess nya elbil som har Saabteknik och det Volvoklingande namnet C70.

Det var i 2009 som BAIC köpte rätten att tillverka Saabs gamla 9-5- och 9-3-modeller. Köpet av Saabteknik var en genväg för BAIC för att få västteknik billigt. Sedan 2009 dess har man bedrivit intensiv utveckling, bland annat med batteritillverkaren Boston-Power för att lansera egna bilar. Det var i måndags som den första bilen - en ljusblå metallic bil med tydliga drag av Saab 9-5 - lämnade bandet på fabriken. Under det fjärde kvartalet startas serietillverkning och ett hundratal bilar ska byggas under året. År 2014 beräknas flera tusen bilar tillverkas.

Laddar…