Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Ikoniska klockor burna av filmkaraktärer

SPG har listat några av de mest ikoniska klockorna vi sett på film.

Text: Fabian Midby - 4 augusti 2017
Annons

Ryan Gosling, Drive 2011, Patek Philippe
Sällan har en klocka spelat så stor roll som i Drive. När Goslings karaktär behöver ett exakt tidsangivet fönster på fem minuter förlitar han sig på inget annat än en Patek Philippe. Klockan finns inte till försäljning. Då våldsamma stuntscener skulle kunna resultera i en något för hög produktionsbudget användes ett gäng replikas. Gosling frågade stuntkordinatorn om han skulle kunna få behålla en av modellerna efter inspelningen. Det förtjänade han.

Annons
Annons

Steve McQueen, Le Mans, 1971, Tag Heuer Monaco
Två år efter att Tag Heuers modell Monaco lanserades valde Steve McQueen att bära en variant med blå urtavla och svart armband i kultfilmen Le Mans. Den faktiska klockan han bar på inspelning såldes för ett par år sedan för 800 000 kr. Modellen finns fortfarande att köpa och har givits ut i otaliga begränsade upplagor. En mer klassisk racingklocka går inte att hitta.

Sean Connery, James Bond Dr No, 1962, Rolex Submariner Nato Strap
I den första Bondfilmen, Dr. No, bär Sean Connery en Rolex Submariner med tillhörande läderarmband. Samma klocka figurerar tre filmer senare i Goldfinger, men då med ett välkänt illasittande natoarmband. Det senare är dock ett mer logiskt val då Bond från början kom från flottan som kommendörkapten där armband av natotypen ofta förekommer.

Matthew McConaughey, Interstellar, 2014, Hamilton Khaki Pilot Day-Date
I Christopher Nolans hit Interstellar blir två armbandsur, båda från amerikanska Hamilton, den viktigaste rekvisitan för filmens handling. Inte nog med att huvudrollsinnehavaren Matthew McConaughey bär en av Hamilton för filmen speciellt tillverkad pilotklocka. Hans karaktärs dotter använder sig senare av den andra klockan i en viktig och direkt avgörande scen.

Alec Baldwin, Glengarry Glenross 1992, Roley Day-Date
Det är svårt att undgå Baldwins karaktär Blakes guldrolex i yuppiefilmen Glengarry Glen Ross. I en av 90-talets kanske hårdast levererade monologer, innehållande Blakes motto ”Always Be Closing”, är det svårt att missa den pråliga länken på Baldwins handled. Särskilt då han pekar ut hur klockan kostar mer än Dave Moss, spelad av Ed Harris, bil. Modellen är en Day-Date guld med guldig urtavla och kostar i dag strax över 200 000 kr.

Annons