Regissören Nadine Labaki är aktuell med Sverigepremiären  av den prisbelönta filmen ”Kapernaum”, om 12-årige Zain som lever på gatan i Beirut.  Förra året fick den jurypriset vid filmfestivalen i Cannes och på  Stockholms filmfestival tilldelades den manuspriset samt röstades fram till publikens favoritfilm 2018. Därtill har den nominerats till en Oscar i kategorin bästa utländska film.
Regissören Nadine Labaki är aktuell med Sverigepremiären av den prisbelönta filmen ”Kapernaum”, om 12-årige Zain som lever på gatan i Beirut. Förra året fick den jurypriset vid filmfestivalen i Cannes och på Stockholms filmfestival tilldelades den manuspriset samt röstades fram till publikens favoritfilm 2018. Därtill har den nominerats till en Oscar i kategorin bästa utländska film. Foto: AP/Bilal Hussein

”De kommer växa upp en dag – och bli arga vuxna”

Nadine Labaki slog igenom med mysiga filmer om människor i marginalen. I Sverigeaktuella dramat ”Kapernaum” skildrar den libanesiska regissören istället övergivna gatubarn i Beirut.

– Det enda som fick mig att stå ut var känslan av att jag hade ett uppdrag, säger hon om inspelningen.

Publicerad

I Libanons huvudstad Beirut finns det ett gammalt parkeringshus där minderåriga – fram till helt nyligen – hölls i burar. På betonggolv, bakom gallerväggar, satt föräldralösa och övergivna gatubarn, misshandlade och våldtagna barn och barn som flytt undan kriget i Syrien, men som hamnat i en annan sorts krigstillstånd – i Beiruts slum. En stöld eller ett slagsmål senare befann de sig i en bur.