En av affischerna som används mot George Soros, klippsaxarna är inkopierade för att illustrera att Ungern ska klippa upp stängslen vid landets gränser och släppa in flyktingar från Afrika i landet.
En av affischerna som används mot George Soros, klippsaxarna är inkopierade för att illustrera att Ungern ska klippa upp stängslen vid landets gränser och släppa in flyktingar från Afrika i landet. Foto: All over press

Så blev Soros högerns fiende nummer ett

Han har skänkt 32 miljarder dollar för att lyfta demokratiska frågor. Många hyllar George Soros – men samtidigt växer också hatet. Ett land överväger till och med en ny lag för att stoppa näringslivets superkändis.

Publicerad

Erzsebet Orsos började arbeta som kökshjälpreda när hon var 14 år. Sedan dess har hon bland annat varit sjuksköterska, volontärpolis och städerska. Hon har bott i samma offentligt ägda lägenhet i utkanten av den ungerska staden Pécs i 24 år. Lägenheten har inte renoverats eller underhållits under den tiden. Vatten hämtar Erzsebet ur en pump 150 meter från huset. När det regnar läcker taket in. Fönstren är lagade med tejp. På vintern hjälper ett tygskynke till att hålla draget ute.

Den lokala hjälporganisationen ”Medmänsklighetens kraft” har hjälpt Erzsebet Orso att lägga asfalt mellan husen och bygga en trappa. Organisationen driver också en ”tanoda”, en plats dit barn från fattiga familjer kan komma efter skolan för att bland annat få hjälp med läxor, leka och umgås. Erzsebet Orsos son har gått hit i flera år och själv hjälper hon till ideellt med verksamheten.