Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Elin af Klintberg: ”Våga vara en nej-sägare”

Text: Elin af Klintberg - 13 april 2018
Annons

Lever vi i positivismens tyranni? Ibland känns det onekligen så. Överallt går det att läsa hur vi ska möta dagen med ett avväpnande leende efter att ha rabblat positiva affirmationer i lotusställning. Och stöter vi på problem får vi absolut inte se det som problem, nej det är utmaningar! Och säger vi inte ja till allt som kommer vår väg så framstår vi som knastertorra och negativa, både på jobbet och hemma.

Det fins dock motrörelser till denna masspsykos av människor som tycker att glaset är halvfullt. Psykologen och filosofidoktoranden Ida Hallgren i Göteborg leder kurser i negativt tänkande. Hon menar att många stora katastrofer i modern tid hade kunnat avvärjas om vi tillåtits tänka mer negativt: amerikanska bankkraschen 2008 till exempel. De som tidigt vittnade om problemen och vågade säga nej tystades eller skrattades ut.

Mitt liv blev tidigt mycket bättre då jag insåg kraften i ett nej. Vill nästan drista mig till att ett nej vid rätt tillfälle smäller mycket högre än hundra ja i rad. Jag var väl i tjugoårsåldern då en äldre kvinnlig chef på tidningen jag jobbade på drog mig åt sidan och mellan några djupa halsbloss viskade: ”Var inte hon som alltid ställer upp. Om du ska bli framgångsrik i mediabranschen ska du lära dig att säga nej vid rätt tillfälle.” De där orden fastnade hos mig; jag som barnsben var programmerad till att vara en duktig flicka som alltid sa ja och trodde det var enda vägen till uppskattning. Så visst tog det emot i början. Men trevande började jag att implementera de där nejen i arbetslivet. I början följdes de alltid av en svans av förklaringar. ”Min mamma fyller år i helgen så jag skulle verkligen uppskatta om jag kunde lämna texten på tisdag istället.” Med tiden blev jag tuffare och lärde mig att säga nej med både djup och eftertryck. Därefter förlitade jag mig på tystnaden.

Annons
Annons

Om någon ville veta varför jag sa nej fick de minsann fråga. Efter bara några månader blev jag uppkallad till högste chefen på förlaget. Minns att jag stod där i hissen och var helt övertygad om att jag skulle få sparken, så som jag betett mig. Inne på hans kontor luktade det starkt av eau de cologne och han satt med fötterna på skrivbordet med ena glasögonskalmen i mungipan. Han tittade på mig lite roat och sa sedan: ”Det har kommit till min vetskap att du är en tydlig person som vet vad du vill”. Därefter erbjöd han mig en chefstjänst som det var omöjligt att säga nej till.

Så om du inte redan har plockat fram nejsägaren i dig är det dags att börja i dag. Inte för sakens skull, det upplevs bara som obstinat och barnsligt. Däremot varje gång din mage ger dig en hint om att något inte känns bra. Världen kommer inte att rasa samman, tvärtom. Du kommer att se hur människor i din närhet växer och hur de i förlängningen uppskattar dig mer.

Här är några konkreta exempel:
Barnet: Mamma, kan du hämta en macka till mig?
Nej.
Maken: Kan du träffa min gamle lumparkompis och hans fru på lördag kväll?
Nej.
Servitören: Jag hoppas maten var god?
Nej.
Kunden: Då du kan ha projektet klart i nästa vecka?
Nej.
Du: Men kan man verkligen bete sig så?
Ja.

Annons