”Sluta prata om ’lågt’ bostadsbyggande”

Bostadsbyggandet är inte lågt i Sverige längre utan ligger över det långsiktiga behovet och är högre än i jämförbara länder. Detta verkar ingen ha noterat, skriver Ulf Perbo, tidigare statssekreterare, i en replik.

Publicerad
Annons
Foto: Lars Pehrson
Lars Pehrson
Foto: Lars Pehrson

REPLIK | BOSTADSPOLITIK

Såväl beståndet som byggandet av hyresrätter är högt i dag.

Det är en välbehövlig varning som de fem forskarna lyfter fram på SvD Debatt 23/4. Påståenden om lågt bostadsbyggande, brist på hyresrätter och reformbehov inom plan- och bygglagen upprepas ständigt och låter bra när man säger det. Vem kan vara emot att onödiga regler tas bort så fler får bo i billiga hyresrätter? Men det är ett villospår.

  1. För det första är bostadsbyggandet inte lågt i Sverige längre utan ligger över det långsiktiga behovet och är högre än i jämförbara länder. Detta verkar ingen ha noterat! Det långsiktiga behovet är cirka 40 000 nya bostäder om året och när vi för några år sedan byggde cirka 20 000 bostäder per år var det korrekt att säga att vi måste vidta åtgärder för att höja nivån. Nu ligger vi kring 50 000 bostäder per år. Det akuta bostadsbehov som skapats av en tillfällig, stor flyktingström bör inte lösas med permanenta ändringar i fungerande system. Boverkets bedömning om ett behov av cirka 70 000 nya bostäder per år är en summa av underliggande långsiktigt behov och tillfälligt behov på grund av flyktingströmmen.
  2. För det andra finns det inga stora reformbehov inom PBL. Det låter alltid bra att säga att det måsta bli enklare och snabbare att bygga, men avvägningen i PBL mellan olika intressen är rimlig i dag. De viktiga effektiviseringar som fanns att göra gjordes 2010–2014.
  3. För det tredje finns det inget särskilt behov av hyresrätter. Såväl beståndet som byggandet av hyresrätter är högt i dag. Däremot är småhusbyggandet lågt i internationell jämförelse.

Så vi bör sluta prata om lågt bostadsbyggande, behov av hyresrätter och ändringar i PBL. I stället bör vi:

  1. Förbättra utnyttjande av beståndet, främst genom reformering av hyressättningssystemet och sänkt reavinstskatt.
  2. Strandskyddsreglerna behöver effektivare dispensregler och riksintressesystemet behöver stramas åt.
  3. I regioner där marknaden (arbetsmarknadsregionen) är större än en kommun behövs ett effektivare regionalt planeringssystem.
  4. Småhusbyggandet bör normaliseras genom ökad kommunal planläggning.
  5. Lös det akuta bostadsproblemen för nyanlända med rejält med utökade bostadsbidrag och underlätta deras möjlighet att låna till billiga ägda bostäder. Låt det norska systemet inspirera.
Foto: Susanne Kronholm
Susanne Kronholm
Foto: Susanne Kronholm

Ulf Perbo
statssekreterare med ansvar för bostadsfrågor 2010–2014, tidigare bland annat chefekonom på Sveriges Byggindustrier

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons