Kronprinsessan Victoria tillsammans med (på första bänk), sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, chefen för Nya Karolinska Solna-förvaltningen, Lennart Persson och finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd, vid ceremonin för bygget av nya Karolinska Solna Universitetssjukhus i Stockholm i början av september år 20010 vid cermonin för bygget av NKS i Solna.
Kronprinsessan Victoria tillsammans med (på första bänk), sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, chefen för Nya Karolinska Solna-förvaltningen, Lennart Persson och finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd, vid ceremonin för bygget av nya Karolinska Solna Universitetssjukhus i Stockholm i början av september år 20010 vid cermonin för bygget av NKS i Solna. Foto: Fredrik Persson/TT

Stockholm köpte ett sjukhus – men betalade för två. Vems fel är det?

Det skulle bli världens bästa sjukhus, men är nu mest känt som världens dyraste. Vad gick snett? Och vilka är ytterst ansvariga för miljardrullningen i Nya Karolinska?

När SvD söker svar lyser självkritiken med sin frånvaro. Men två beslut framhålls av flera politiker som de helt avgörande misstagen.

Uppdaterad
Publicerad

Det första sprängskottet ekade över Stockholm vid 10-tiden den 3 september 2010. Sedan började det nya universitetssjukhuset i Solna växa fram. Åren gick och det mesta var frid och fröjd.

Men så började tipsen trilla in till SvD:s redaktion. ”Ni borde titta på det här” fick vi veta.